Followers!

Saturday, December 20, 2014

Malaysia vs Thailand - AFF Suzuki Cup 2014



Hari ini adalah diantara hari bersejarah dimana aku duduk depan tv layan bola..  Biasanya mmg malas nak layan bola.

Tapi semangat pulak malam ni layan bola.. Memang best.. Cara permainan Malaysia & Thailand...

Memang nampak yang pemain Malaysia telah mencuba yang terbaik walaupun tewas pada akhirnya tapi aku puas hati melihat pada kesungguhan diaorang ni...

So kita sebagai rakyat Malaysia sokonglah pemain kita kerana mereka masih berjaya sampai ke final dengan mengalahkan Vietnam.  Kalau menang kita suka tapi kalau kalah kita kena terima.  Jangan nak kutuk player.. Mereka dah cuba yg terbaik!

Friday, December 5, 2014

Kerja Baru - Mood Baru

Aku kini telah bertukar kerja dan dah hampir dua bulan aku berada ditempat kerja baru.

Suasana baru dan semuanya baru untuk aku.

Tapi suasana agak tidak membebankan dan bos pun jenis yang agak memahami tidak terlalu pushy...

Bukan nak cakap tempat keja lama teruk tapi semua tempat kerja ada keburukan dan kebaikan tersendiri.

Macam yang lama nya aku memang dah tak gentar dengan bos sebab dah malas nak melayan kerenah mereka.

Jadi yang ini nampak bosnya ok dan aku rasa aku memang akan kekal menghormati mereka selagi mereka menghormati aku.

Kalau bos pun bila kita bagi pendapat kena dengar then only boleh cakap pendapat kita leh pakai ke tak..

Cuma kat tempat lama memang banyak sanagt keja... Sampai kan balik pun terfikir-fikir keja yang tinggal..

Macam yang ni keja memang banyak tapi balik rumah tak yah pikir apa.. Sebab keja dia just abis kat tempat keja..

Jadinya memang ok sangatlah tempat baru ni.  Dan aku teramatlah bersyukur aku dapat kerja ni.  Untuk masa depan.

In Shaa Allah semoga perjalanan yang aku lalui akan dipermudahkan.

Let's Think! ~ 3


Can you see both the duck and the bunny in this ambiguous drawing? The duck's bill is the bunny's ears. This was first used by a psychologist named Joseph Jastrow in the early 1900s...









p/s: Answer for Let's Think 2 :-

Emily had used the mute button during her conversation with Anna so that all Anna heard was: "call...help...emergency...please hurry". Anna, sensing something was wrong, called the police and told them Emily's address. The police were able to come to Emily's house in time to catch the perpetrator.

Tuesday, October 28, 2014

Let's Think! ~ 2

Emily was sitting at her study table, home alone, on a cold and stormy night. Her parents had taken a flight earlier in the morning to Australia as her grandmother had passed away. She had wanted to follow her parents but she had an important English examination the next day which she could not miss.

The storm was getting heavier by the minute and the wind was howling outside. All this noise made it very hard for her to concentrate. She was on the verge of dozing off when she was shaken alert by a sudden "THUD!" She dismissed it as a window which had been slammed shut by the wind.

She tried to concentrate on her books when she heard faint footsteps. Emily got out of her room and looked around when suddenly, without warning, she was grabbed by the neck. She tried to scream but it came out as a mere whimper as the intruder was pressing hard against her throat with his arm. She tried to free herself from his grip but to no avail.

"Give me all your money!" growled the man who had grabbed her from behind.

"Th-there is none h-here! Please ll-let me go!" cried Emily.

"Don't LIE TO ME!" screamed the increasingly agitated man. She felt the man strengthen his grip around her neck. She said nothing and a few seconds passed by in silence. Suddenly the phone rang which alerted both of them.

"People will get suspicious if I don't answer the phone," said Emily, with a controlled voice. The intruder let her go.

"Alright, but NO funny business, or ELSE!" said the nervous intruder. Emily walked toward the phone. She took a deep breath and calmed herself. She picked up the phone.

"Hey Em! How's the revision going?" said the caller.

"Hey Anna. Thanks for the call. Hey you know those Science notes I lent you last week? Well I really need them back. It would be a great help to me. It's an emergency, so if you could give me them tomorrow it would be great. Please hurry in finding the notes. I need to get back to my books now. Bye," Emily said. She hung up the phone.

"It was wise of you not to say anything," said the intruder, although he was more than a bit confused by her conversation.

"Now TELL ME WHERE THE MONEY IS KEPT!" screamed the thief.

"It...it's...in my dad's room. The first room on the right. Third drawer," said Emily.

"SHOW me!" said the man, and removed his grip around her neck. She took a big gulp of air and nearly fell. She swallowed hard and said a silent prayer. She walked slowly, in silence, toward her father's room. All of a sudden, they heard police sirens. The intruder froze in his footsteps. He ran to the nearest window and jumped out of it.

Emily ran outside in time to see the intruder being escorted into the car. She saw Anna and she ran toward her and hugged her.

"Smart kids," said the policeman.

What had happened?


p/s: Answer for Let's Think 1 :-

"No," answered the Director. "A normal person would pull the plug."

So, how did *YOU* do?

For Let's Think 2 answer will given on next segmen. :-)

Sunday, October 26, 2014

L-DK ~ Japanese Movie


L-DK is manga by Ayu Watanabe.  It’s have been adapted to Live Action film that was released Apr 2014.

Sypnosis :-

Aoi Nishimori’s (Ayame Gouriki) parents moved to another city for work, but Aoi didn’t want to transfer to a new high school. She stays behind and lives in an apartment by herself. Shuusei Kugayama (Kento Yamazaki) is a prince in his high school and has a reputation of turning down confessions from admiring girls and one of them is Aoi’s friends Moe’s. And Shuusei just moved in next to Aoi's apartment. Due to a mistake, Aoi makes the sprinkler go off in his room. Until Shuusei’s room is fixed, he stays with Aoi.

Cast :-


Kento Yamazaki












Ayame Gouriki















Thursday, October 23, 2014

Novel 2nd... Berbaloi beli!


Novel 2nd seperti gambar contoh diatas.  Semalam kan cuti so duduk rumah apa lagi layan la FB sat...

Ibu aku ni pantang sikit bab2 novel... Aku kalau dulu gian gak tapi sekarang sejak layan movie/drama korean ni dah kurang sangat baca novel..

Nak kena tunggu mood dulu..

Nak dijadikan cerita semalam ada la akak yang baru first time ku kenali nak jual novel...

Price pada aku memang ok sangat.  Sebab ni first time deal utk novel 2nd..

So dpt plak offer 1 = RM10... Huiii murah tu kottt....

Aku pun bantai 4 dapat la harga RM33 aku tu plak offer ag kalo amik ag satu dia kira RM40..

Hrmmm okla amik la lagi satu... Then another offer come up... Buy another 2 novel total will be RM50..

Then I buy... After that aku cakap ngan akak tu jangan la offer ag nanti semua aku borong...

Hihihi... So novel ni COD je memandangkan akak tu tinggah cheng..

So petang tu senyum panjang je ibu aku nengok novel bertingkat..

So pasni kalau ada ag yang offer mungkin ak akan beli ag... Leh buat collection... :-)

Sunday, October 19, 2014

Let's Think! ~ 1

During a visit to a mental asylum, a visitor asked the Director what the criteria is that defines if a patient should be institutionalized.

"Well," said the Director, "We fill up a bathtub. Then we offer a teaspoon, a teacup, and a bucket to the patient and ask the patient to empty the bathtub."

Okay, here's your test: 
1. Would you use the spoon?
2. Would you use the teacup?
3. Would you use the bucket?

"Oh, I understand," said the visitor. "A normal person would choose the bucket, as it is larger than the spoon."


What was the director's response?


p/s: The answer will be on next 'Let's Think!'. Good Luck!

Friday, October 17, 2014

Kereta buat hal pulak!!

Assalammualaikum & selamat pagi.

Hari ni aku nak mencerita tentang kereta semput aku...

Kereta ni ak dah guna dalam 3 tahun dan aku beli second hand.

And semalam masa nak balik kerja ada satu lampu menyala..

Aik pelik aku tak pernah tengok lampu ni menyala..

Memang pelik sangat.. Dan aku pun terus bawa ke bengkel kereta.

Bengkel kereta yang aku bawak ni xreti pulak repair.

So kena lah bawa ke foreman.. Sib baik la ada jumpa sepupu.

So wat masa ni sepupu handle kereta tu...

Tunggu jela status terbaru..

p/s: belom gaji lagi kereta dah buat hal.

Sunday, September 28, 2014

Introduction - Perodua Axia


Perodua Axia yang baru diperkenalkan pada bulan ini memang cantik.. Terpikat juga aku saat terpandang.  Tengok pula price dia, quite affordable.  Ini boleh dikatakan sebagai kereta mampu milik.

Harga antara RM 24,600.00 sehingga RM 42,530.00.  Dan bayaran bulanan memang ok.

Kereta ni boleh dikatakan sebagai penganti kereta VIVA.  Tapi body dia ada lebar sikit dari Viva dan bonet nya agak besar..

Kepada yang berminat boleh la melawat perodua yang berdekatan dan boleh buat tempahan. :-)

Thursday, September 25, 2014

Sick Leave @ Cuti Sakit

Cuti sakit biasanya kita ambil semasa tak sihat (memang common sangat la kan perkara ni) dan MC perlu dikemukan sebagai bukti yang kita memang sakit.

Tapi walaupun kita entitle sick leave example 1year = 14days sick leave, we still got a pressure due to mc sebab kehadiran kita dah tak ok... There’s still got issue in some company regarding this matters.  Sometimes I just hardly to understand what on their mind.

Can’t they think for what we (employee ) got entitle sick leave.  And also they simply accused us because we got an mc.  If employer think that sick leave is unneccessary please direct go to labour office and change the procedure that been made.

Tapi kadang-kadang bukan majikan yang bermasalah tapi kawan sekerja.  Mengumpat lebih-lebih.. Macam la kalau kita tak datang company terus bankcrupt.  Dan kalau datang pulak nak siapkan kerja dan nak balik awal amik mc sebab tak larat pun kena jugak... Sungguh tak logic cara pemikiran mereka... Hmmm...

Please Use Your Brain More Than Your Mouth!!! J



Monday, September 15, 2014

Selamat Ulangtahun Cinta ~ Tasha Manshahar & Syed Shamim

Ingin saja ku berikan
Segala yang kau impikan
Mimpi yang sering kau katakan
Namun ku punya batasan

Kau teristimewa
Kaulah penyeri dunia
Engkaulah segalanya
Bagiku

Ku tak punya wang berjuta apatah lagi istana
Untuk jadikan hadiah agar kau rasa berharga
Ini saja yang ku mampu sebuah lagu khas untukmu
Ku harap engkau kan suka, selamat ulangtahun cinta

Tak termampu gambar dengan kata
Rasa gentar dalam jiwa
Satu purnama ku tak lena
Fikir lirik paling indah

Kau teristimewa
Kaulah penyeri dunia
Engkaulah segalanya
Bagiku

Ku tak punya wang berjuta apatah lagi istana
Untuk jadikan hadiah agar kau rasa berharga
Ini saja yang ku mampu sebuah lagu khas untukmu
Ku harap engkau kan suka, selamat ulangtahun cinta

Kini tiba masanya kau lebih dewasa
Kini bukan masanya untuk kau berduka lara
Dunia dulu kini tak sama
Banyak dugaan jadi kau harus waspada
Benar kata mereka ku ini bukan anak raja
Ku tak punya wang berjuta harta satu dunia
Hanya sebuah lagu istimewa yang ku cipta
Baby this is special for you
Selamat Ulangtahun Cinta

Kau teristimewa
Kaulah penyeri dunia
Engkaulah segalanya

Ku tak punya wang berjuta apatah lagi istana
Untuk jadikan hadiah agar kau rasa berharga
Ini saja yang ku mampu sebuah lagu khas untukmu
Ku harap engkau kan suka, harap kau sudi terima
Moga kau selalu tertawa, ceria disamping keluarga
bahagia yang engkau rasa, kekal sampai bila-bila
Ini saja yang ku mampu sebuah lagu khas untukmu
Ku harap engkau kan suka, selamat ulangtahun cinta



Ke Kedah - UUM.

Perjalanan ke Changlun mengambil masa dalam 8-10jam.  Mana yang dengar semua cakap lama bertul ko drive... Hihihi biasa la kan... Tapi yang drive 2 org... Kalau ak drive macam biasa la memang meter xlari atas 120km/hr... Macam mana nak cepat sampai...  Memang sah-sah la lambat sampai kebas punggung.

Tapi kalau adik aku yang drive memang la 140km/hr... Huh kalau dh nama nya lelaki memang diff sangat cara pemanduannya... Dia driva cepat jugak la kalau harapkan ak memang lama dok bertapa dalam keta tuh.

Drive kereta alza ke changlun untuk menghantar ak lelaki aku masuk UUM.  Hutan semata je UUM tu. Sampai UUM hampir kul 6pg so tunggu subuh. Lepas subuh gerak g cari sarapan. Rasa makanan kat sana lebih kurang je rasa melaka so tak la terasa sangat. Ok je selera dia.

Pas sarapan g uum balik untuk pendaftaran. Lepas pendaftaran n hantar adik ak g bilik asrama dia kami gerak balik. Dah memang penat sangat dh fikir nak balik je xmo singgah mana2. Tapi adik ak ad g jumpe kawan dia kat Penang la.

Yelah nak jalan ke utara memang susah dah alang2 sampai dia singgah la nak jumpa mak kawan dia. Lepas tu ingat nak g lunch tapi xjadi rasa kenyang pas g umah kawan dia.

Meneruskan perjalanan sampai Gopeng kul 4 br bhenti lunch. Tak tahan dengan tahap jammy so baik bhenti isi perut.  Makanan dia biasa je tapi tak pedas. Lepas mkn naik balik highway dh tak jem sgt.

Sampai kl kul 8. So singgah umh adik ak amek brg apa yg patut tros gerak melaka. Sampai melaka dalam jam 10-11. Jem nye highway sampai lekas pon jam gak tapi jam dr selatan nak ke kl la. Ak yg kl nak ke selatan xjem pon.


So sampai rumah kami driver bersepakat pasni takkan drive lagi untuk ke utara. Baik naik train atau flight. Huiiii penatnya driving.


Note : Selepas tol juru kereta aku ditahan oleh seorang lelaki.. Tak tahu la orang sihat ke x sebab masa tu jam 3pagi kot... So kalau sesapa nak g utara jangan la bhenti kalau ad org tahan sebab bdasarkn pgalamn org yg pernah g sbb dia penah kena tahan n kena rompak.. So careful bila otw g sana. :-)

Friday, August 29, 2014

Sudah nampak 31!

Hi.  Assalammualaikum.

Dah lama tak menulis dalam blog dan dah lama juga tak melawat blog...

Hidup sudah semakin bz untuk menguruskan hal-hal kecil sampai lah hal besar...

Jadi tak sempat nak jenguk apa cite nuffnang & all..

Tapi rindu bila tgk post2 lama...

Bestnya sempat meluahkan semua sampai tak tahu nak luahkan ap...

Sekarang banyak nak ditulis tapi sampai tak menyempat nak menulis..

Kisah terengganu ak pun tergantung macam tu je...

T_T... Semakin tua semakin cpat penat...

Tapi dapat menulis hari ni kira agak berpuas hati sbb sempat tulis seblum jumpa 31 ogos...

Cuti agak lama kali ni tapi semua hari cuti tu dah ada aktivitinya...

Jadi endingnya masih tiada masa nak online @ buka blog..

Facebook xpayah cakap la, sib baik ad tipon...

Dapat jugak lah baca update status dr kawan2.. Kalo tak mmg sayonara...

Tapi harap aku akan tetap ad masa untuk melawat blog sdiri... :-)

Tuesday, August 5, 2014

Dengarlah Bintang Hatiku – Demeises

Dengarlah bintang hatiku aku akan menjagamu
Dalam hidup dan matiku hanya kaulah yang ku tuju
Dan teringat janjiku padamu suatu hari pasti akan ku tepati


Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh

Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Karena bagiku engkaulah nyawaku


Dengarlah bintang hatiku aku akan menjagamu
Dalam hidup dan matiku hanya kaulah yang ku tuju
Dan teringat janjiku padamu suatu hari pasti akan ku tepati

Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh

Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Karena bagiku engkaulah nyawaku

Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh

Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Karena bagiku engkaulah nyawaku


Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh

Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Karena bagiku engkaulah nyawaku
Karena bagiku engkaulah nyawaku



Friday, July 18, 2014

Together We Pray!



Together we pray that the process of finding a passenger for crash MH17 run smoothly. And consider this a test of Ramadan 20.

Sunday, June 22, 2014

Trip to Terengganu ~~ Part 4 - Balik -

Selepas habis jalan-jalan di pasar payang. Malam tu rombongan nak pergi ke Masjid Kristal tapi aku tak ikut sebab penat jalan kat pasar payang.

Esoknya kita bersarapan Nasi Dagang... Memang sedap la... Selalu nya beli kat pasar malam pun tak sesedap ni.

Bersiap tengahari pergi majlis. Abis je masjlis perkahwinan sepupu. Rombongan kami terus bergerak balik...

Memula jela banyak aktiviti pastu tak do dah... Nak rehat je dalam pala ni.

Wednesday, June 18, 2014

Trip to Terengganu ~~ Part 3 -Pasar Payang-

Pasar Payang agak terkenal diterengganu kerana menjual barangan seperti batik.

Dan disekelilingnya pula ada menjual barang makanan yang sedia dimakan...

Masa sampai situ memang agak terperanjat la sebab first time datang...

Pasar payang ni tak macam pasar yang aku bayangkan..

Ak bayangkan mungkin ada menjual barang basah & sayur tapi lain pulak.

Masa sampai naik ketingkat atas tapi tak habis pusing la.. Penat...

Tapi satu yang aku perasan memang susah nak minta kurang walaupun nak beli banyak...

Memang lain sangat dengan tempat aku...

Pastu harga dia kalau nak dibandingkan dekat sini, sini lagi murah kot...

Cam ne pun keropok losong dia memang sodaaappp...

Apa yang kitaorang beli di pasar payang cumalah key chain....

Tu je sebab adik aku nak bagi kat kawan2...

Yang lain semua tangan kosong...

Tapi pada sesiapa yang tak pernah pergi memang boleh la tengok mcam mana rupa pasar payang tu...

Lepas pasar payang balik ke homestay sebab dah jam 6 dan malam sambung ke Masjid Kristal.



p/s : Masjid Kristal tak banyak kisah sebab.......

Tuesday, June 17, 2014

Trip to Terengganu ~~ Part 2 -Arrived-

Sampai Seberang Takir, Terengganu dalam jam 8.30pagi....

Masa tu dah tak da rasa mengantuk sebab tidur dalam bas lama agaknya..

Cuma badan sakit-sakit sebab jalan yang bas tu ikut banyak lubang...

Sampai sana pihak pengantin lelaki dah sediakan 2 homestay...

Homestay yang aku duduk semua family ak... Selesa sikit...

Sarapan pagi nasi dagang dari pihak lelaki...

Memang sedap habis... Lauk nasi dagang dia memang sedap...

Tapi panasnya kawasan situ yang tak boleh tahan..

Selepas sembahyang jumaat rombongan kami pergi jalan-jalan...

Destinasi pertama.. Pasar Payang... Aku tak tau la apa yang best kat sana since tak pernah pergi kan...


Nampak tak circle hijau tu... Pergi ke pasar payang naik Penambang...

Memang first time la dalam hidup aku naik penambang ni...

Tapi moments yang paling seronok...

Naik penambang cuma mengambil masa 10minit untuk sampai ke pasar payang...









p/s: next akan updated apa cerita kat pasar payang... :-)

Monday, June 16, 2014

Trip to Terengganu ~~ Part 1 -Intro-


Assalammualaikum... Jumaat lepas aku mengikut rombongan menghantar pengantin ke Terengganu...

Dah alang-alang pergi sana dapat la juga pusing Terengganu.

Perjalanan mengambil masa 8 Jam.





Tempat yang dituju adalah Seberang Takir...

Memang terasa la jauhnya...

Naik bas badan sakit-sakit rasanya masa pergi...

Tapi driver bas tu memang bertimbang rasa sangat sebab ramai orang tua-tua ikut kan...

Banyak kali juga lah berhenti..

So aku akan sambung story what happen in seberang takir dan apa yang menariknya di sana...


p/s: nak sambung buat kerja dulu. :-)














Tuesday, June 3, 2014

Bertambahnya Usia...

Bertambahnya usia kita maka akan semakin matang kita menjalani kehidupan seharian.

Dan seiring dengan itu, kita akan berubah menjadi seorang yang lebih sensitif dan berfikir dengan mendalam.

Seperti diri ini yang mudah berkecil hati bila ada menuturkan sesuatu yang mengusik jiwa. Sebenarnya benda yang dituturkan agak biasa dan cuma dengan niat menegur. Tapi kata orang kalau dah bertambah usia ni bertambah mudah terguris hati.

Samalah juga dengan ibu kita. Bila berkata sesuatu walaupun dengan niat menegur jangan lah menggunakan bahasa yang kasar sebab jiwa ibu ni lembut.

Insan yang penyayang sebab tulah kalau untuk anak kita dapat lihat yang ibu banyak berkorban.. Dari melahirkan sampailah besar panjang dan dah pandai cakap lebih-lebih ni...

Aku sentiasa berharap dengan apa yang aku tuturkan tak akan membuatkan orang kecil hati. Sebab aku ni kalau marah cakap tak filter...

Tapi tu semua pada diri sendiri.. Nak pasang filter ke tak depend on us.. Sebab hanya kita yang mampu mengubah diri kita sama ada menjadi lebih baik atau sebaliknya..

We choose the best. Tapi kita pun akan semakin bertambah usia dan akan lalui feeling yang ibu kita rasai sekarang. Maka bertambahlah usia bererti banyak perubahan pada diri yang akan kita lalui.

Friday, May 23, 2014

Bernafas dengan tenang... ;-)

Hari jumaat yang cool(memang sejuk sangat)...

Tapi tenang...

Hari ni aku bekerja dengan tenang tanpa gangguan yang tidak sepatutnya...

Auditor semua dah balik so tak de apa yang nak dikejar dan di’nervous’kan...

Hari ni aku boleh bernafas dengan tenang dan buat kerja perlahan-lahan..

Sambil meng’updated’ blog aku...


Happy day... 

Harap semua yang bekerja hari ni pun merasa apa yang aku rasa...

Wild Chives and Soy Bean Soup: 12 Years Reunion ~ Korean Drama



Details

Drama: Wild Chives and Soy Bean Soup: 12 Years Reunion (literal title)
Revised romanization: Dalrae Dwaen, Jangkook: 12nyeonmanui Jaehwe
Hangul: 달래 , 장국: 12년만의 재회
Director: Kim Do-Hyung
Writer: Kim Yi-Kyung
Network: JTBC
Episodes: 50
Runtime: Sat & Sun 20:50
Language: Korean
Country: South Korea

Synopsis

This drama will depict humorous clashes between two families of a high school couple who become pregnant after a mischievous World Cup night in 2002 and are forced to marry but break up due to opposition from their families. They go separate ways and the girl goes so far as to change her name and face to live a completely different life. Then the couple reunite twelve years later and get entangled in each other’s lives all over again.

Cast

Yoon So-Hee as Jang Kook (2002)



Lee Won-Geun as Yoo Joon Soo (2002)



Lee So Yeon as Jang Kook/Jang Dal Rae (2014)



Namgung Min as Yoo Joon Soo (2014)



Note : This drama will keep you tear up in the beginning. Until episodes 13, it's very sad love story. But I look forward to the next episode because i'm really curious about what will happen next between both of them.