Followers!

Wednesday, January 30, 2013

Reading is a worth thing. 7#


Reading is a worth thing. 6#


Hari ni lunch Restoren Merah!!!!


Bantuan Lesen 1 Malaysia



Mengenai BL1M

BL1M (BANTUAN LESEN 1 MALAYSIA) diilhamkan oleh SHEB (Sekretariat Hal Ehwal Bandar) pada awal tahun 2012 dan telah memulakan program perintisnya pada 6hb April 2012 dan tamat pada 6hb September 2012 di PEKAN , PAHANG bersama KELAB KAWAN.
Dalam program perintis ini, kami mendapati banyak isu-isu berhubung dengan lesen dan berpendapat bahawa ada baiknya jika program ini dapat dilaksanakan di seluruh negara.
Program ini telah diberi pengiktirafan sebagai Program Nasional yang akan dilaksanakan apabila ianya diumumkan oleh YB. Khairy Jamaluddin Ketua Pemuda UMNO MALAYSIA semasa Perhimpunan Agung UMNO 2012.

Kajian SHEB mendapati dalam tempoh 10 tahun lebih 200,000 orang telah didapati bersalah memandu tanpa lesen. Angka ini dalam realiti lebih besar memandangkan masyarakat memandang remeh dalam konteks ini serta kurang kesedaran bahaya menunggang tanpa lesen.


FAKTA BL1M

Hanya untuk Lesen B2 tunggal.
Disasarkan kepada 500 ribu warganegara Malaysia
Terbuka kepada rakyat yg tidak mempunyai sebarang lesen memandu dari umur 17-40
Dijalankan di semua kawasan parlimen seluruh negara.
Peserta akan menjalani kursus yg telah ditetapkan oleh JPJ. Tiada jalan pintas.
Akan berjalan serentak setelah dirasmikan
Berpeluang menduduki ujian berkomputer bahagian 1 sehingga 3 kali



SYARAT PENYERTAAN

1.
Semua warganegara MALAYSIA berumur di antara 17 hingga 40 tahun pada atau selepas 01 Januari 2013
2.
Tidak pernah memiliki sebarang jenis kelas lesen memandu
3.
Hanya sah untuk lesen Kelas B2 sahaja
4.
Sihat tubuh badan
5.
Menepati semua kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak Penganjur dan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ)
6.
Dikenakan yuran sebanyak RM199.00 (dibayar semasa program pendaftaran dijalankan secara Money Order pada 'My E.G. Services Berhad')
7.
Sila bawa kad pengenalan asal semasa proses pendaftaran.
8.
Menduduki semua ujian yang ditetapkan oleh pihak JPJ
9.
Untuk sebarang pertanyaan, sila emel kepadainfo@bl1m.my atau hubungi talian helpdesk
MyEG 03-7801 8888
10.
Tiada cara pintas



PERMOHONAN SECARA ONLINE


Layari website : http://www.bl1m.my/daftaronline.html



Yang tak pernah mendaftar memula pilih negeri dan parlimen....




Bila dah pilih nanti akan keluar macam ni dan isilah maklumat korang.

Untuk mengetahui lebih maklumat sila hubungi wakil terdekat...


Tuesday, January 29, 2013

Kes Ragut...


Siapa yang pernah alami ‘Ragut’....

Pada ak ragut adalah antara kes yang dasat... Sebab kadang-kala ianya melibatkan nyawa...

Pelik ak pada peragut-peragut ni.. Apa la yang diorang fikir masa meragut orang..

Terdesak macam mana pun kita kalau boleh carilah penyelesaian yang bagus..

Kalau dah tak da penyelesaian pun nak ragut cari la yang kaya.. Ni penjalan kaki yang diragutnya..

Cuba bayangkan lah, kalau peragut naik motor meragut orang yang jalan kaki..

Sape kaye pada pandangan korang.. Sah.. sah la peragut sebab at least dia ad motor kann...

Jadi ak nasihatkan kepada peragut carilah orang yang naik porche ke... Ferrari ke.. Br best ko nk meragut... (hehehe)

Dan kepada semua yang diluar sana (khas buat bukan kaki ragut) janganlah leka bila bergayut kat phone, jangan leka bila bershopping & jangan leka untuk semua perkara.

~~peace~~

Segmen Tambah Follower!! ~~KasihLestariAbadi~~


Nak join click :-



Segmen : Saya Nak Blog Saya Masuk Dalam Feed !

http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-saya-nak-blog-saya-masuk-dalam.html

Semua dialu-alukan men'join' Segmen di atas...

Click sini kalo nk join :-

Ding... Dong.. Hv a package for........


Jeng... Jeng... Jeng....

Saya dapat hadiah dr kawan saya, nak tau apa hadiahnya...




cantik kan....

Happy gile ms dpt ni... memang cantekkk...






Kalau korang berminat dengan keychain handmade mcm ni..

Yang korang nak wat design sdiri atau nak amek design sedia ada...

Boleh lawati blog ni...

Memang cantik dan kreatif...




Reading is a worth thing. 5#


Monday, January 28, 2013

Reading is a worth thing. 4#



Sumber : Google

Pakej Komunikasi Belia (SKMM)



Apakah pakej komunikasi belia??? 

Pakej Komunikasi Belia adalah salah satu projek kerajaan Malaysia melalui SKMM di bawah bajet 2013 dan Inisiatif Jalur Lebar Negara (NBI) untuk mempertingkatkan taraf hidup rakyat terutamanya golongan belia. Kerajaan menyasarkan golongan belia ini sebagai golongan yang mampu memberi impak yang besar dalam memacu pertumbuhan ekonomi terutamanya dalam bidang e-perdagangan (e-commerce).

Syarat-syarat untuk memohon pakej ini adalah :-

1.  Pemohon berumur di antara 21-30 tahun
2. Pendapatan kasar RM3000.00 dan kebawah.
3.  Sekiranya belum melanggan mana-mana pakej jalur lebar daripada penyedia perkhidmatan, dikehendaki melanggan pakej jalur lebar yang ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan telekomunikasi yang terlibat.


              


Cara-cara untuk memohon :-

Korang bolehlah melayari website https://komunikasibelia.skmm.gov.my/. Dan mula mendaftar.

Penyedia perkhidmatan yang terlibat adalah Maxis Berhad, Celcom Axiata Berhad, DiGi Telecommunications Sdn Bhd, U Mobile, YTL Communications, Tune Talk dan Clixster.
Wakil sedia ada untuk memudahkan korang adalah Sen-Q & Sen Heng yang menawarkan U-Mobile.

Tuntutan rebat ini haruslah dibuat dalam masa sebulan dari tarikh pra-pendaftaran. Ianya akan terbatal jika tiada tuntutan dibuat. Dan korang boleh mendaftar kembali selepas sebulan.

Dokumen yang perlu dibawa semasa tuntutan adalah I/c, kad polis,kad tentera dan kad pelajar.

Antara telefon pintar yang ditawarkan :-





SUmBer : SKMM

Reading is a worth thing. 3#


Friday, January 25, 2013

Assalammua'laikum...

Selamat pagi kepada semua yang menyinggah ke blog ak ni.. pagi ni agak relaks sebab xda koje sangat.

Jadi pagi ni ak merancang nak buat housekeeping kat opis ak.  Nak kemaskan apa yang patut dan yg tak patut nak buangkan je... hehehe

Memandangkan esok cuti kalau mengemaskan hari ni bila naik isnin nanti sedap mata memandang.

Dan bulan ni banyak juga cuti. Jadi rancanglah perjalanan percutian anda!

So happy holiday pada semua yang cuti esok.


Note : Semangat pagi tak tau la sampai kul bape dapat bertahan. :-)

Reading is a worth thing. 2#


Tuesday, January 22, 2013

Bukan mudah nak kumpul follower..... ^_^


Dan



Tajuk entry kita hari ini 'sila lihat diatas'... hehehehe

Korang suka tak bila follower korang ramai..

mesti senyum sokmo kan... sampai telinga la senyum lagi2 bila tgk follower yang 1000++...

macam mana la leh ramai orang follow yg 1000++...

dari pendapat ak la nak menambah follower ni



ENtry kena selalu updated. dan biasa nya orang lagi ramai follow kalau entry tu memanfaat kan dan juga menarik orang nak baca.  Kalau yang biasa2 macam ak bukan susah je... payah bebenau orang nak BW... :-)





Kita ni kena rajin join segmen.  Sebab segmen ni memperkenalkan kita dengan dunia blogger.  Lebih banyak segmen kita join lebih pengalaman kita dalam blogging ni.  Jangan pulak nampak je segmen tak de hadiah dah tak nak join.  Menambah kenalan!



kenalah rajin BW. sebab bila kita BW kita akan meninggalkan jejak secara langsung atau tidak langsung... mcam kita cbox... untuk itulh cbox diwujudkan utk mninggalkan jejak2 BW kita.  Jangan malas mcm ni...



Kesimpulannya kalau anda malas maka memang sukar kumpul follower...

mcm sy..(bz ngan keja) akhirnya.. I GOT TIS!





~Sekian~


Note : Nak kena sambung keja. Sat ag bos msk. ^_^

Monday, January 14, 2013

Flower Boy Next Door Review ~ Korean Drama


Details

Title: 이웃집 꽃미남 / Yiootjib Kkotminam

Also known as: My Neighbor Flower Boy / The Pretty Boy Next Door / My Flower Boy Neighbor

Genre: Romance, comedy

Episodes: 16

Broadcast network: tvN

Broadcast period: 2013-Jan-07 to 2013-Feb-26

Air time: Monday & Tuesday 23:00

Related TV shows: Flower Boy Ramyun Shop (tvN, 2011), Shut Up Flower Boy Band (tvN, 2012)

Original Soundtrack: Flower Boy Next Door OST


Synopsis

A romantic comedy about a girl named Go Dok Mi who locks her self in her tower from the world, is caught spying on the man living next door by Enrique Geum.

Enrique Geum is a genius creative director, who is good-looking, stylish and bohemian and cant get enough of soccer. He will form a love line with Go Dok Mi.

Go Dok Mi is a city Rapunzel who never ventures outdoors, yet has her own set of charms that makes men go weak.


Cast

Park Shin Hye as Go Dok Mi



Yoon Shi Yoon as Enrique Geum




Preview.... ---->>>>

Credit to :-

Information l->> Flower Boy Next Door

For full episode l-->> Guzzylady (the fastest upload with eng sub)

Thursday, January 10, 2013

Tekanan Darah Tinggi!



Tekanan darah tinggi... Buat sesiapa yang tak tau meh saya jelaskan...

Tekanan Darah Tinggi adalah penyakit yang mendiami tubuh kita secara senyap.  Kita tidak akan tahu kita menghidapinya sehinggalah kita buat pemeriksaan doktor.

Di Malaysia sahaja ramai yang menghidapi penyakit ini . Penyakit ini tidak mengira umur.

Bahayanya tekanan darah tinggi kerana organ-organ dalam badan kita tidak mampu menampung tekanan darah yang disalurkan.  Menyebabkan strok dan lain-lain penyakit.

Tekanan boleh menjadi tinggi kerana merokok, obesiti, terlalu banyak garam dalam pemakanan, kurang bersenam, stress dll.



Note : Kenalah merajinkan diri bersenam. Menjaga tubuh badan kita merupakan salah satu dari tanggungjawab kita.

MeeTinG !!!!

Dipagi hari yang tak cukup indah ...  Tetiba bos ak panggil meeting.... Masa tu dalam jam 10.00pagi.



Lemah urat-urat ak mendengar panggilan itu.  Dengan langkah yang biasa2 je kami menuju ke conference room.



Dalam masa beberapa saat...




Aik dah penuh bilik ni.

Dimulakan dengan kata2, soklan2... 

Tanpa melihat kiri dan kanan.

Kepala dah berat.

Mata dah kuyu.

Bos plak kat depan.

Ak menghitung minit....

Dan bersurai.

Lemah longlai ak bangun.  Tenaga dah abis mendengar segala yg patut.

DAn semuanya selesai jam 12....


Note : Kalau macam tu punya lama meeting orang pun pelik discuss psl ape.
          Time macam ni kalau g check HP mmg la naik...

Wednesday, January 9, 2013

Wordless Wednesday 9.1.13


JoM Fly-Fly AwaY.... ^_^


Lihat gambar diatas.

Ape korang bayangkan... He hehehe melancong secara percuma.. kan kan

Pagi ni masa buka blog tgk Cik Yana updated blog psal benda ni.

Ak pun tak tau gak.  Jadi manfaat yang aku dapat dari BW adalah berita-berita baru.

Jadi sesiapa yang memang ada perancangan nak g jalan-jalan.

Janganlah berlengah cepat-cepat try log in.

Kalau nak tau lebih lanjut pasal program ni jom singgah blog :-



Note : Saya ni 'rajin sikit' kalau nak taip panjang-panjang! ^_^
To Mrs Yana Aina TQ for any new updates.

Tuesday, January 8, 2013

Lagu yang ak Suka layan!

video


Liriknya...


Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas jujur apa adanya”

“Aku lagi kenal dia”

Eh dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata

“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”

“Saya kenal sayang saya”

Buat apa di cerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua

22th Birthday GiveAway


Haaaaaa....

Tengok2.. Ada GA dan pemenangnya 22...

ramai kan...

Hehe.. GA ini sempena birthday anis.

Nak tau keterangan lanjut rajin2 la click :-



Note : Tengok anis nyer GA menyebabkan ak pon nak wat GA.
Tapi tak tau ag le bila.

Jam 8.17... Br ak punch card!

Inilah kisah pagi ak.. Bangun seawal jam 5.15 pagi.  Keluar rumah 6.10pagi.

Semangat tak ak nak g kerja padahal masuk kul 8.00pagi.

Yang benarnya nak hantar adk g keja sebab tpt keja dekat.  Bila dia keja pagi sebelum ayam berkokok ak dah kena bangun sama macam dia.

Dalam jam 7.00pagi ak pun sampai luar kilang.  Tapi tak nak masuk dulu. So baring dulu dalam kereta.

Lalu ak pun tertido.

jam terus berdetik...

Sehinggalah kedengaran satu suara yang agak memeranjatkan ak...

Ak tersentak lalu terbangun...

Cermin mata ku cari......

ALAMAK.....

Dah jam 8.15....

Kelam kabut ak bangun msk g punch card..

Jam 8.17am... (Kaler merah tulisan punch card ak)

Sesungguhnya tak sangka datang awal pun msk lambat....

Jadi sampai sekarang kepala ak masih sakit disebabkan sentakkan tadi.


~~SeKiaN~

Note : Moral of story lain kali masuk punch card pastu tido kat opis.
^_^