Followers!

Sunday, September 28, 2014

Introduction - Perodua Axia


Perodua Axia yang baru diperkenalkan pada bulan ini memang cantik.. Terpikat juga aku saat terpandang.  Tengok pula price dia, quite affordable.  Ini boleh dikatakan sebagai kereta mampu milik.

Harga antara RM 24,600.00 sehingga RM 42,530.00.  Dan bayaran bulanan memang ok.

Kereta ni boleh dikatakan sebagai penganti kereta VIVA.  Tapi body dia ada lebar sikit dari Viva dan bonet nya agak besar..

Kepada yang berminat boleh la melawat perodua yang berdekatan dan boleh buat tempahan. :-)

Thursday, September 25, 2014

Sick Leave @ Cuti Sakit

Cuti sakit biasanya kita ambil semasa tak sihat (memang common sangat la kan perkara ni) dan MC perlu dikemukan sebagai bukti yang kita memang sakit.

Tapi walaupun kita entitle sick leave example 1year = 14days sick leave, we still got a pressure due to mc sebab kehadiran kita dah tak ok... There’s still got issue in some company regarding this matters.  Sometimes I just hardly to understand what on their mind.

Can’t they think for what we (employee ) got entitle sick leave.  And also they simply accused us because we got an mc.  If employer think that sick leave is unneccessary please direct go to labour office and change the procedure that been made.

Tapi kadang-kadang bukan majikan yang bermasalah tapi kawan sekerja.  Mengumpat lebih-lebih.. Macam la kalau kita tak datang company terus bankcrupt.  Dan kalau datang pulak nak siapkan kerja dan nak balik awal amik mc sebab tak larat pun kena jugak... Sungguh tak logic cara pemikiran mereka... Hmmm...

Please Use Your Brain More Than Your Mouth!!! J



Monday, September 15, 2014

Selamat Ulangtahun Cinta ~ Tasha Manshahar & Syed Shamim

Ingin saja ku berikan
Segala yang kau impikan
Mimpi yang sering kau katakan
Namun ku punya batasan

Kau teristimewa
Kaulah penyeri dunia
Engkaulah segalanya
Bagiku

Ku tak punya wang berjuta apatah lagi istana
Untuk jadikan hadiah agar kau rasa berharga
Ini saja yang ku mampu sebuah lagu khas untukmu
Ku harap engkau kan suka, selamat ulangtahun cinta

Tak termampu gambar dengan kata
Rasa gentar dalam jiwa
Satu purnama ku tak lena
Fikir lirik paling indah

Kau teristimewa
Kaulah penyeri dunia
Engkaulah segalanya
Bagiku

Ku tak punya wang berjuta apatah lagi istana
Untuk jadikan hadiah agar kau rasa berharga
Ini saja yang ku mampu sebuah lagu khas untukmu
Ku harap engkau kan suka, selamat ulangtahun cinta

Kini tiba masanya kau lebih dewasa
Kini bukan masanya untuk kau berduka lara
Dunia dulu kini tak sama
Banyak dugaan jadi kau harus waspada
Benar kata mereka ku ini bukan anak raja
Ku tak punya wang berjuta harta satu dunia
Hanya sebuah lagu istimewa yang ku cipta
Baby this is special for you
Selamat Ulangtahun Cinta

Kau teristimewa
Kaulah penyeri dunia
Engkaulah segalanya

Ku tak punya wang berjuta apatah lagi istana
Untuk jadikan hadiah agar kau rasa berharga
Ini saja yang ku mampu sebuah lagu khas untukmu
Ku harap engkau kan suka, harap kau sudi terima
Moga kau selalu tertawa, ceria disamping keluarga
bahagia yang engkau rasa, kekal sampai bila-bila
Ini saja yang ku mampu sebuah lagu khas untukmu
Ku harap engkau kan suka, selamat ulangtahun cinta



Ke Kedah - UUM.

Perjalanan ke Changlun mengambil masa dalam 8-10jam.  Mana yang dengar semua cakap lama bertul ko drive... Hihihi biasa la kan... Tapi yang drive 2 org... Kalau ak drive macam biasa la memang meter xlari atas 120km/hr... Macam mana nak cepat sampai...  Memang sah-sah la lambat sampai kebas punggung.

Tapi kalau adik aku yang drive memang la 140km/hr... Huh kalau dh nama nya lelaki memang diff sangat cara pemanduannya... Dia driva cepat jugak la kalau harapkan ak memang lama dok bertapa dalam keta tuh.

Drive kereta alza ke changlun untuk menghantar ak lelaki aku masuk UUM.  Hutan semata je UUM tu. Sampai UUM hampir kul 6pg so tunggu subuh. Lepas subuh gerak g cari sarapan. Rasa makanan kat sana lebih kurang je rasa melaka so tak la terasa sangat. Ok je selera dia.

Pas sarapan g uum balik untuk pendaftaran. Lepas pendaftaran n hantar adik ak g bilik asrama dia kami gerak balik. Dah memang penat sangat dh fikir nak balik je xmo singgah mana2. Tapi adik ak ad g jumpe kawan dia kat Penang la.

Yelah nak jalan ke utara memang susah dah alang2 sampai dia singgah la nak jumpa mak kawan dia. Lepas tu ingat nak g lunch tapi xjadi rasa kenyang pas g umah kawan dia.

Meneruskan perjalanan sampai Gopeng kul 4 br bhenti lunch. Tak tahan dengan tahap jammy so baik bhenti isi perut.  Makanan dia biasa je tapi tak pedas. Lepas mkn naik balik highway dh tak jem sgt.

Sampai kl kul 8. So singgah umh adik ak amek brg apa yg patut tros gerak melaka. Sampai melaka dalam jam 10-11. Jem nye highway sampai lekas pon jam gak tapi jam dr selatan nak ke kl la. Ak yg kl nak ke selatan xjem pon.


So sampai rumah kami driver bersepakat pasni takkan drive lagi untuk ke utara. Baik naik train atau flight. Huiiii penatnya driving.


Note : Selepas tol juru kereta aku ditahan oleh seorang lelaki.. Tak tahu la orang sihat ke x sebab masa tu jam 3pagi kot... So kalau sesapa nak g utara jangan la bhenti kalau ad org tahan sebab bdasarkn pgalamn org yg pernah g sbb dia penah kena tahan n kena rompak.. So careful bila otw g sana. :-)