Followers!

Sunday, March 31, 2013

When it's come to stress...



Stress @ tekanan sesuatu yang sebati dalam kehidupan harian kita. Memang kita tak akan terlepas dari tekanan. Sebab tekanan adalah masalah yang kita hadapi dan sampai satu tahap kita rasa kita tak leh handle lagi perkara macam ni. And the end of story its become stress because we keep thinking the solution.

Tekanan ada banyak jenis. Tekanan kerja, tekanan dari perhubungan yang rumit, tekanan akibat dari keadaan sekeliling dll.

Apa yang kita boleh lakukan untuk menghilangkan stress???

Ni tips yang ak bagi sebab ak buat macam ni. It's depends on person, which way you think more suitable for you to handle STRESS...

And as for me I much more prefer as below :-

1. Crying - Memang ni la yang selalu ak buat... Hehehehe tapi selalunya BUSTED by my mom.

2. Berdiam diri - ak akan jadi lagi stress kalau orang mula bertanya banyak pada ak. So biakan je ak. I need SPACE for myself. And for sure  my stress will be ease off.

3. Need someone to talk - ni bukan ak la ak ni jenis pendam. adik ak mcm ni dia kalau stress he's will keep talking till ears fall off. :-)

4. G.A.M.E - wahhhh yang ini mesti kena caari game lawan2... baru betol2 lepaskan stresssssssss

5. SCREAM all out - ak pernah sekali buat mcm ni. And seriously this is the best way. All the things in my mind GONE. And wow just feel like a baby without anything in my mind. Tapi kalau nak wat cam ni kena cari betol2 tpt. Ak pulak memang kebetulan naik SPACE SHOT kat genting.

6. And as muslim the better way is when we pray & read Al-Quran.

Itulah yang ak dapat kongsikan kat korang hari ni. Tapi jangan ikutkan sangat sebab bergantung pada diri kita juga.  Bukan semua kita akan serasi. Sebab kita ada cara yang memang semulajadi dan menjadi serasi dengan kita. Jadilah diri SENDIRI. :-)

Wednesday, March 27, 2013

Reading is a worth thing. 18#


Pemikiran


Pemikiran bukanlah sesuatu yang kita boleh jangkakan. Kadang kala apa yang kita fikirkan bukan tak dapat nak di jangkakan, bagaimana pula dengan pemikiran orang lain.

Semakin lama kita hidup semakin banyak yang dapat kita lihat dan makin bertambahlah perkara-perkara yang kita tak faham.

Hari ni ak nak cerita kan cara pemikiran seseorang yang kadangkala kita dapat kesan dari pertuturan mereka. Tak tau la sama ada benar atau tidak tapi ini mengikut andaian ak.

Bila seseorang itu bertutur tapi apa yang dicakap seolah tiada isi umpama tin kosong yang jatuh. Bunyinya kuat tapi tiada apa2. Begitulah seseorang yang bercakap tetapi tiada isi/nasihat dalam setiap yang diperkatakannya.  Biasa nya orang macam ni Cuma dengar dari mulut ke mulut. Tanpa sebarang bukti.

Ada juga orang yang sentiasa ‘melindungi diri sendiri’. Apa yang mereka kata ada benar dan ada tidak. Biasanya yang menjadikan mereka berbohong kerana ingin menyelamatkan diri dengan meletakkan kesalahan atas bahu orang lain. Tapi pernah tak mereka terfikir perbuatan mereka menyebabkan orang hilang kepercayaan pada mereka.

Dan bertuahnya kita kalau jumpa orang yang sentiasa ingin melindungi orang lain. Mereka tidak akan meletakan kesalahan atas orang lain. Melindungi pada yang tahu menghargai kerana jika melindungi pada yang tidak menghargai memang pengakhirnya di pijak kepala.

Golongan terakhir yang sukar nak jumpa. Orang yang sentiasa berkata yang benar. Susah nak jumpa orang macam ni.  Sukar menunding jari pada orang lain dan akan siasat seandainya sesuatu berlaku. Bukan mudah untuk mencari pesalah dan bukan mudah juga untuk mencari yang kebenaran.


p/s : korang masuk golongan mana.

Monday, March 25, 2013

DEMI LOVATO - Heart Attack Lyric



Puttin’ my defences up
‘Cause I don’t wanna fall in love
If I ever did that
I think I’d have a heart attack

Never put my love out on the line
Never said yes to the right guy
Never had trouble getting what I want
But when it comes to you, I’m never good enough

When I don’t care
I can play ‘em like a Ken doll
Won’t wash my hair
Then make 'em bounce like a basketball

But you make me wanna act like a girl
Paint my nails and wear high heels
Yes, you make me so nervous
And I just can’t hold your hand

You make me glow, but I cover up
Won’t let it show, so I’m

Puttin’ my defences up
'Cause I don’t wanna fall in love
If I ever did that
I think I’d have a heart attack [x3]

Never break a sweat for the other guys
When you come around, I get paralyzed
And every time I try to be myself
It comes out wrong like a cry for help

It's just not fair
Brings more trouble than love is worth
I gasp for air
It feels so good, but you know it hurts

But you make me wanna act like a girl
Paint my nails and wear perfume
For you. Make me so nervous
And I just can’t hold your hand

You make me glow, but I cover up
Won’t let it show, so I’m

Puttin’ my defences up
'Cause I don’t wanna fall in love
If I ever did that
I think I’d have a heart attack [x3]

The feelings are lost in my lungs
They’re burning, I’d rather be numb
And there’s no one else to blame
So scared I take off in a run
I’m flying too close to the sun
And I burst into flames

You make me glow, but I cover up
Won’t let it show, so I’m

Puttin’ my defences up
‘Cause I don’t wanna fall in love
If I ever did that
I think I’d have a heart attack [x5]


Saturday, March 23, 2013

Cermin mataku!

Malam khamis yang lepas disebabkan gurauan bersenda adik ak cermin mata ak terbang lalu pecah.

Dan kebetulan spec spare ak pun pecah last 2 month.

Kalut sekejap jadinya sebab esoknya ada shipment mmg ak xpat nak skip keja.

Ak pun call kawan ak…

Akhirnya the solution ak kena guna sama ada spec adik dia (pinjam jap) atau contact lens tapi 
power mmg lain sangat dengan power ak.

So ak pilih spec sebab bila nak guna je br pakai. Dr contact lens yang sentiasa dalam mata ak..




~~ Aku masih menunggu berita sama ada spec ak leh siap hari ni ke x… hmmmm ~~

Reading is a worth thing. 17#


Saturday, March 16, 2013

Oh KFC!


Malam semalam ak keluar amik adik ak balik dr kl. Lepas tu dia hal kena g area hospital putra. Disebabkan nak tunggu dia lama sangat ak ajak la mak ak g JJ.

Masa tu ak dh lapa so igt nak beli KFC 3ketul makan ngan mak ak. Ak rewind balik kisah ak frm start :-

Budak KFC : Makan sini

Ak : Bungkus

Budak KFC :Order

Ak : Dinner plate, original, tak nak kepak n peha. Add on air milo 1.
(Ak asa ak ckp ngan clean n clearnya)

Budak KFC : 15 lebih la (ak lupa berapa)

Ak tgk step pertama dia isi air. (Btol)

Second dia amek dulang ak dh pelik.

Ak ckp dik akak bungkus.

Dia ckp oh… Dia senyum ada pengampunan.

Pas tu ada perempuan belakang dia amek bayran dr ak. sbb orang dh mula ramai line up.

Ak pelik ak Nampak budak 2 macam amik spicy. Tapi tgk original n spicy sebelah je.

So just let it go. Sebab takkan la budak 2 bodo sangat kan.

And guess what.

Bila ak nak makan first of all ayam tu spicy (kalau biasanya tak kisah), then second ayam tu DUA KETUL sahaja and one of the last thing is ak dapat peha.

Ntah la memang panjang jugak la rungutan ak.

Bukan nak ckp apa skrin ka nada tulis pelanggan order ape. Patutnya siapa yang amek order 
dia jugak la kena amek bayaran supaya dia blh check btol x apa yang dia bagi.

Sama tak dengan apa yang kita order.

PERLUKAH SETIAP KALI ORDER SAMPAI DEPAN KAUNTER AK KENA BUKA N CHECK DULU.

Ikutkan mmg tak payah nak besarkan hal ni tapi benda menjadi lebih menyakitkan hati bila yang amek bayaran tu muka cam GOOD-GOOD jer. Cam confirm la ape yng member dia isi betol. MMg ak xpuas ati.

Pengakhirnya ak makan KFC 2 dengan rasa terkilan.

Thursday, March 14, 2013

Reading is a worth thing. 16#


Ikhlas ke???


Dalam dunia ni cuma ada dua jenis manusia. Yang ikhlas membantu atau yang membantu untuk menunjuk je.

Persamaan untuk keduanya kita tak akan tahu yang mana satu ikhlas dan yang mana satu untuk menunjuk.

Perbezaannya kita akan dapat rasakan bila seseorang itu ikhlas dan bila seseorang itu berpura-pura.
Orang yang benar ikhlas akan rasa gembira bila membantu orang. Seolah satu beban telah hilang dalam hati.

Jadi mengapa sukar untuk segelintir orang iklas dalam membantu. Bukan kah secara tidak langsung kita juga membantu diri kita.

Tau tak orang yang berpura-pura tidak akan kekal lama. Kerana topeng yang digunakan akan lusuh dan menunjukan wajah sebenar kita.

Ikhlaslah dalam membantu orang kita takkan rugi. J

Wednesday, March 6, 2013

Lama tak berblogging....

Dah lama sangat rasanya menyepikan diri.

Memang  boleh dikatakan agak sibuk sejak berpindah ke main office ni.

Maklumlah barang-barang semua nak kena arrange kan balik.

Dan kepada semua yang baru follow blog saya terima kasih saya ucapkan.

Kunjungan anda akan saya balas dalam masa terdeat ni.

Juga pada yang join GA semoga Berjaya. ^_^