Followers!

Wednesday, October 30, 2013

Cuti Deepavali~~~ Hohoho

Kesibukan yang melampau menjelang cuti diwali. Ak nak mkn pun tak menyempat. Ni dapat update blog via phone. Curi2.... Hehehe

Cuti diwali kilang lama start esok sampai selasa. Pelik kan kenapa lama sangat. Sebab kebanyakan pekerja kilang aku india tapi tauke dia cina.

90% memang india dlm kilang ni... 5% cina & 5% melayu. Blh kira dengan jari la orang melayunya. Jadi xperlulah pelik knp kilang kami cuti lama.

Tapi seronok gak cuti lelama ni..
Merehat kan diri dari fikir pasal keja dan orang2 yang berkaitan kerja. Tapi yang tak seronoknya nak  naik keja nanti dah malas. Urat dah bersimpul. :-)

Kepada semua kaum India selamat menyambut diwali. Kepada yang lain happy holidayyyyyyy!!!!!!!!

Friday, October 25, 2013

B Class Life ^_^


[Seul]
I am a girl just a girl
Jinaganeun geol bwado moreuneun geol
Jeonhyeo yeppeujido anko nunnatgo
Pyeongbeomhagi geujieomneun saram

[JR]
I am a boy just a boy
Sumanheun boi junge geujeo han boi
Mwonga teukbyeolhan ge eopgo mueotdo
Naeseulge eomneun geureon saram

[All]
Urineun 'B' 'B' 'B' geup insaeng 'A' geubi doego sipeundae
Urineun bibi bijeongsangdeul jeongsange seogo sipeun
Urineun 'B' 'B' 'B' geup insaeng 'A' geubi doego sipeundae
Urineun bibi bijeongsangdeul jeongsange seogo sipeun

[Yoojin]
Byeolboril eomneun boril
Sseuldeeomneun sseul ttaeman gajyeotjyo
Bujireomneun ttambangulman jureukjureuk heulligo itjyo

[Hye Sung]
Dapdaphan nae mamboda deo dapdaphaehaneun nae juwiui
Saramdeurui pyojeongboda nakkaji jichyeogajyo

[All]
Urineun B B B geup insaeng A geubi doego sipeundae
Urineun bibi bijeongsangdeul jeongsange seogo sipeun
Urineun 'B' 'B' 'B' geup insaeng 'A' geubi doego sipeundae
Urineun bibi bijeongsangdeul jeongsange seogo sipeun

[Hye Sung And Hong Joo]
Eonjenga nae ane inneun nae teukbyeolhameul chajanae
Boyeojul nari isseulkkayo
Maeume eolma namji anheun nae kkumeul da irki jeone
Naege bichi bichul su isseulkkayo

[All]
Urineun 'B' 'B' 'B' geup insaeng 'A' geubi doego sipeundae
Urineun bibi bijeongsangdeul jeongsange seogo sipeun
Urineun 'B' 'B' 'B geup insaeng A geubi doego sipeundae
Urineun bibi bijeongsangdeul jeongsange seogo sipeun

Urineun 'B'



English Translation


I am a boy just a boy
Just a boy out of many boys
I'm not anything special, I don't have much to show off
I'm that kind of person

I am a girl just a girl
Even if you see me passing by, I'm a girl you don't know
I'm not pretty at all and my eyes and nose are average
I'm that kind of person

* We are B B B-level, wanting to be A-level
We are ab-ab-abnormal, wanting to stand on the peak
We are B B B-level, wanting to be A-level
We are ab-ab-abnormal, wanting to stand on the peak

Our errands aren't really important
We only have pointless places to spend
We are only shedding useless sweat beads
More than my frustrated heart is the frustrated people around me
And seeing their faces makes even me tired

* repeat

Will the day come when I find that 
Something special in me and show it off?
Before I lose what little dreams I have left in me,
Will the light shine on me too?

* repeat

We are a B

Thursday, October 24, 2013

Bank Rakyat Status...


Pagi ni buka lagi FB Bank Rakyat nak tengok status terkini...

Yelah dalam poket tinggal RM10 je... Tu pun pinjam dari adik...

Ak baru dapat tau yang Transaksi ATM/CDM sudah beroperasi seperti biasa...

Tapi untuk i-Rakyat masih belum boleh digunakan...

Tapi bersyukur la sebab dah boleh keluar duit... Itu yg pting...

Pas ni g test... :-)

Wednesday, October 23, 2013

Tuesday, October 22, 2013

Sistem Bank Rakyat Down!


Perkhidmatan ATM/CDM Bank Rakyat terganggu....

Mesti pening kepala orang2 yang menyimpan duit dalam bank rakyat...

Memang pening dapat ag kalo semua kat situ mana la nk korek duit kan...

Saat2 macam ni eloknya bank rakyat sekurang2 nya bagi estimate date bila sistem akan kembali ok...

Tak perlu la comfirmkan just estimate je bila blh settle.. Ak baca banyak komen dari pelanggan BR berkenaan dengan perkara ini...

Sabarlah wahai pelanggan semua ini bukanlah kehendak kita... Ak pun salah sorang jugak...

Tak pe lah yang penting BR kenalah buat yang terbaik supaya sistem akan pulih secepat mungkin & tidak akn mgalami masalah lg... :-)

Friday, October 18, 2013

Bermata Panda!


Panda memang cute tapi orang bermata panda menakutkan... hehehe

Mata panda ni biasanya di sebabkan tak cukup tidur dan menyebabkan keliling mata bergelang hitam macam panda...

Dan macam tu lah keadaan ak bila hari pertama bekerja sebab tak cukup rehat..

Mengantuk yang tidak dapat dibendung semua benda yang ak pandang dan berdouble-double lalu menjadikannya triple... :-)

Macam mana pulak korang lalui hari andai anda Bermata Panda....

Friday, October 11, 2013

Jumaat yang cuti tapi...~~


Kepada semua yang berkerja di Melaka... Selamat bercuti...

Sempena TYT melaka so semua cuti...

Tapi ak keja sebab kilang ak letak cuti TYT ni ari isnin...

Memandangkan raya haji hari selasa so seronoknya masuk ari rabu..

:-D... Memang happy je ni tak sabar2 nak cuti.. Ingat nak amek cuti rabu skali...

Tapi supervisor plak dh amek... Melepas tak submit cuti awal2... Rugi2...

Tak pe lah cik bg peluang kat dia untuk cuti lama sikit...

En Supervisor pun nk kena balik perak ngan wife dia... So xpelah perak kan bukan dekat...

Ok la gamba kat atas tu untuk semua yang feel bercuti...

Thursday, October 10, 2013

Untuk Sekelian Pemandu.....~~

Mesej khas untuk pemandu2 kenderaan..

Apa yang biasa digunakan semasa memandu :-

  • Brek
  • Pedal Minyak
  • Gear
  • Lampu
  • Aircond

 Apa yang jarang2/kadang2/xda langsung guna walaupun perlu digunakan semasa memandu ?

  • Signal lampu kiri/kanan
  • Hon
  • Cermin kiri/kanan
  • Cermin pandang belakang

Punca berlakunya kemalangan apabila pemandu menekan pedal minyak dan ingin memasuk laluan kiri tanpa menggunakan signal lampu kiri dan lebih dahsyat lagi tidak memandang cermin pandang belakang atau cermin kiri.

Bila berlakunya kemalangan mereka akan menyalahkan kenderaan yang berada dikiri sedangkan kenderaan tersebut tidak bergerak dari kedudukannya.

Kalau harap2 la xjumpa orang macam ni... Buat sakit kepala je...




Kenderaan kalau mahal je xda maknanya kalau bawa macam Lesen L je...

Sudahnya nanti orang lain yang seksa.. Kita kena juga fikir orang lain yang berada atas jalan raya. Kalau hanya kita je accidnt dan xmelibatkan nyawa orang xpe.

Nyawa ni bukan boleh bila dan boleh dapat bila minta...

Jadi untuk semua yang memandu termasuklah ak sila berhati2 smasa memandu. Gunalah setiap benda yang ad dlm kenderaan anda kerana benda yang diletakkan bukan sekadar hiasan.

Belajar Mencintai Sayur...

Aku kini dalam proses mencintai sayur... Bukan mudah ye bila anta pencinta daging ingin beralih arah menjadi pencinta sayur... Tapi xpe untuk kesihatan ak ak RELA!


Ni lah makanan ak malam tadi... Xda garam hehehe cuma masa masak guna mentega sbb tu xletak gram.. <No Rice>...

Sekali pandang macam susah je nak makan...


Tapi bila dah makan adik ak pun join jugak la... Yang poyonya tentang makanan ak ni ak letak aym sikit... hehehe... xleh la plak makan buta2 sayur jek... Tapi yang penting habis... Clean n Clear pinggan ak...

Hmmm Sedapppp... :-)

Monday, October 7, 2013

Mood ↥↧

Hari ni mood memang tunggang terbalik sangat...

Awal pagi bangun dah ad feel tak pegi kerja..

Bila disuarakan pada ibu ku... Ayat yang kuterima 'Berhenti je keja.' Semudah 123 ibu ak mengeluarkan ak tu... Huhuhu

Sampai tempat keja memang xda mood giler...

Tapi keja tetap kena buat la.. Siap la jugak report2 yang tak sepatutnya tertangguh...

Ermmm... Tapi bulan lepas ada HOD baru masuk tapi dia incharge dept lain la...

Cuma bos ak ad minta tolong buatkan dia satu benda... Dan just for once...

Tapi dia kejap2 datang minta tukar tu la tuka ni la...

Ak ni pun ad gak report nak kena siapkan takkan lah dia tak tau ...

Kebetulan ak tak suka dengan sikap dia...

Sombong semacam je... Tu apa yang ak rasa la.. Bila nampak orang yang berpangkat mcm bos ak baru kenal erti senyum...

Kalau ak nak panggil pun... Macam xda nama la ak ni dibuatnya...

So tempias pagi tadi kena kat dia...

Ak kena buat penyata bulanan sblm 10 nak kena submit... hmmm ari ni 7 kan.. biasanya 4/5 ak dah siap..

Pagi yang indah dia datang nak tukar format... Dan ak tanpa memandang muka dia cuma ckp 'Awak ad hard copy kan, just tulis je nak tukar ap nanti bg saya.'

Tu je yang ak cakap... Masa memang bengang dapat lagi bila fikir dia tu cuma senyum dengan ak bila ad lain2 HOD sebelah dia...

Tak kisahlah walaupun dia cakap ak kurang ajar... Sebab tu memang perangai ak... Ak bukan benci semua orang cuma ak akn benci kalau orang yg suka membezakna taraf..

Tapi ak rasa memang ak kerek gila masa tu. Ni lagi satu dept nak kena ambush ngan ak...

Acc dept... kenapalah suka susahkan orang untuk memudahkan kerja kamu... Dah la mulut tak da insurans... Jangan salahkan ak bila mulut ak pulak insuran terbatal... Memang kena tahan la kamu ye... Dengan mood yang up down ni yang salah sikit je mudah terguris hati ni...



p/s: Hmm hari ni sesi luahan perasaan btol ak... Klau ad yg rasa ak keterlaluan dengan HOD korang leh la komen tapi jgn lupa letakkan diri korang pada situasi ak... hehehe :-) peace...

Thursday, October 3, 2013

Always Need Sticky Notes!

Sticky Notes... Sapa tak tau benda nih..<Kalau tau pun korang buat la mcm xtau ok> Ak explainkan kat korang. Sticky Notes ni kertas berpelekat yang digunakan sebagai reminder sebab kita boleh tampal kat tempat yang mudah dilihat dan secara tidak langsung mengigatkan kita tentang perkara yang perlu dibuat.

Sticky Notes ni ad mcm2 kaler...


Dan kini kisah ak & sticky notes.

Seiring dengan peningkatan umur ak, memori ak juga semakin kurang ruangnya.. Kalau sebelum TB skang dh GB je... T_T

Ak semakin pelupa. Dan sticky notes la penyelamat ak.

Disebabkan kena selalu ingat schedule export... Ak risau ak akn lupa paperwork lain so jalan yang paling bagus ak tampal sticky notes ni kat tempat yang ak senang nampak...



Tempat paling senang ak nak nampak sticky note ni kat printer ak...

Sebelah jo printer.. Pastu duduk bangun memang hadap printer tu.. Menjadi mangsa la printer tu... Hehehe...

Tapi ak tak nak la bergantung sangat ngan notes ni kadang2 ak cuba ingat sendiri tetapi berakhir dengan lupa. Macam hari ni forwarder minta ak refax invoice. Kul 5 kot dia call. Ak kat warehouse...

Hmmm.. Memang sampai opis tak de nye ak ingat... Mlm ni ngah taip-taip baru ingat.. Hmm xpalah nak buat cam ne.. Dia kena la redha sebab ak ni memang pelupa. Esok jela ak fax kat dia... Arap2 tak da masalah la...

Jadi kepada kawan2 yang tahap pelupanya macam ak belajarlah mencatat TO DO List.. Mudah je.. :-D



p/s : Sib baik ingat jalan balik rumah.hehehe