Tuesday, January 5, 2016

SpageTTi AgliO OliO





Bahan-Bahan:-

500g Spagetti
1kg seafood (Udang & Sotong)
1 cawan Minyak Zaitun
3 Ulas Bawang Putih
3 sudu besar Cili Flakes
3 sudu besar Oregano Flakes
3 sudu besar Parsley Flakes
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
1 kiub Pati Ayam
½ biji Lada Benggala
1 sudu kecil Garam

Cara-cara:

1. Rebuskan spaghetti sehingga lembut dan toskan.
2. Rebus seafood sehingga hampir masak & toskan.  Jangan buang air rebusan.
3. Panaskan minyak zaiton, tumis bawang putih dan lada benggala sehingga kekuningan.
    Jangan sampai hangit / terlebih masak.  Masukkan air rebusan 1 senduk.
4. Masukkan oregano, parsley, cili flakes,lada hitam, garam dan pati ayam.
5. Masukkan spagetti dan seafood.  Kacau hingga sekata.
6. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment