Followers!

Tuesday, September 22, 2015

Info - Bila Virus Shortcut Menyerang>>>

Assalammualaikum pada semua.

Ada sedikit info yang ingin saya kongsikan.  Disebabkan saya telah mengalami keadaan panik ini , rasanya perlulah saya kongsikan ilmu yang saya dapat.  Sy gelar virus shortcut dan tak tahu la apa nama sebenar virus ni.  Bila pendrive kita masuk ke dalam laptop seseorang dan bila kita tgk balik semua benda tak da.  Sebenarnya data kita ada cuma dah di'hide'kan dari system.

So bila berlakunya perkara macam ni tak perlulah panik.  First of all memula tutup semua program yang tengah run.  Lepas tu tekan Window+R dan akan  keluar window seperti dibawah.



Then taip 'cmd' lepas tu tekan enter.



Akan keluar window mcm dibawah.



Taipkan 'H:' (pastikan tengok pendrive samaada H/F dll) ikut mana drive yang kita nak unhidekan doc.


Lepas tu taipkan 'attrib -s -h *.* /s /d dan enter.  Bila dah keluar H:\> bermakna anda telah berjaya.



Selamat mencuba.  Tapi memang dah buat dan berkesan.  Bersyukur sangat masa tu sbb tau benda ni.  Maklumlah kalau dah simpan dalam pendrive mmg xmenyempat je nak backup tpt lain.  Tu jela satu-satunya yang ada. Dan harap info ni membantu semua. :-)

No comments:

Post a Comment