Followers!

Saturday, September 22, 2012

Hari-Hariku ~~ kerjaaaaaa 2

Sambungan dari day 1. Sory la lambat..

Day 2 :-

Hari kedua sama seperti hari pertama perasaan seakan tidak dialukan. Pas 2 diorang buat macam tak mesra alam. Dia asik ckp keja 2 ssh sbb direct pd customer. Tak boleh ada silap. Dia terus bercakap dengan nada kerek sampai la satu tahap yang mana ak nak give up keja. Memang tak semangat aku keja sampai petang. Seriously first time aku rasa macam 2. Biasanya ak boleh naikkan semangat aku sendiri dengan berfikir secara positif. Tapi fist time ak rasa down giler.... Rasa macam nak nangis pun ad. Jadi hari kedua ak tak banyak story just sedih2 je.

Day 3 :-

Pagi tu ak datang keja dengan senyuman. Today is thursday right. Shipping is today so quite busy. Ak telah berjaya di motivasikan dan memotivasikan diri ak sendiri. Jadi inisiatif diri ak pegi tolong diaorg packing, tampal barcode, check barg nak kelua sama tak quantity dengan schedule yg svisor ak buat. Penat tolak tepi. Means store department kena la cergas sikit. Dont just make document sometimes also need to help. Just think that as experience. Relax. Thats how im thinking when I doing all the work. Then only I can feel this work actually nice. Just need to SABAR! Pukul 10 driver dh kluar. So dh dpt duduk balik. Ak minta kerja pada supervisor ak. Alhamdulillah hari ini dia mulai ok dengan ak. Dia ckp pon ok xda kerek2. Memang ak bersyukur!

Day 4 :-

Friday. Memang hari yang ditunggu. Ak dh ad kunci atore. Bos ak dh bg. Memandangkan ak datang awal ak la buka store. Tapi pintu besar dia xboleh buka. So ak tunggu svisor ak. Dia tau buka. Kunci special. Ak cuma buka pintu dalam je. Memang ak bersyukur sbb diaorg mmg ok ngan ak. Mungkin permulaan yg ak lalui ak sukar tapi Insyaallah ak akn cuba jalan2 yang seterusnya dengan ksabaran. Dalam bidang pekerjaan ak mempelajari sesuatu. Dari mula ak bkerja sehingga la skarang. Bila kita kerja kita harus tanya orang 'ada apa2 kerja yang nak saya bantu?' ayat yang paling powerful pada ak sbb bila kita rajin tolong org insyaallah orang akan tolong kita. Yang penting jangan lah sesekali duduk buat kerja yang ad dlm job description kita. Kita mmg perlu tlg org kalau nak org tolong kita. Dont be a selfish person, dont just live in your own world. Just be friendly, but dont be kuli sampai org boleh pijak kita. Agk2 je bila tlg org.

p/s : saturday n sunday is offday.

No comments:

Post a Comment